Des d'una capseta...

29 d’agost 2013

Bancs per... seure?



En veus un, li busques una explicació lògica. En veus un segon i et preguntes si potser hi ha un motiu darrera. Veurem si en trobo cap més...

Etiquetes de comentaris: , ,

27 d’agost 2013

Baptisme suec: nedar al llac & kräfta


Aquest cap de setmana he tingut el que es podria anomenar el meu baptisme suec. Cap de setmana (diumenge-dilluns) de team-building amb els de la feina a la casa d'estiueig del jefe. Allò que amb el cole en deiem convivències. On? Al mig d'enlloc (gira al trencant de la carretera que gairebé no es veu quan ja has passat totes les cases i segueix cinc minuts pel caminoi) en la seva versió Småland. Una casa típica sueca de fusta i pintada de vermell, enmig de la natura i del silenci (espectacular el cel estrellat!) i a tocar d'un llac.


Aquí dormíem les nenes.


Les vistes

Al llac hi tenen una caseta amb una barca a motor. I em vaig estrenar en dues coses: deixar-me enredar a seure'm en una mena de flotador XXL arrossegat per la barça lligat amb una corda (that was fun!) i banyar-me en un llac suec. No em creureu, però la temperatura de l'aigua era sorprenentment agradable, gens freda.

El llac

Al vespre, per sopar, va tocar "crayfish party", una tradició sueca que consisteix, si fa no fa, en menjar crancs de riu (o de llac, per ser exactes, el de la foto de dalt), cantar cançons en suec (sabeu aquells moments en què t'alegres de no entendre la lletra de les cançons? Doncs això... "No et saps cap cançó en català/castellà equivalent? Però vosaltres no canteu en aquest tipus de celebracions??" Ara resulta que la rara sóc jo... xD) i veure schnapps, tot mentre dus una mena de gorro de cartró commemoratiu de l'ocasió, amb un preciós cranc pintat...

La taula parada

Els crancs, en suec kräfta (a llegir "crefta"). Digueu-me sibarita, però on es posin unes bones gambes o uns bons escamarlans... ;)

Etiquetes de comentaris: , ,

24 d’agost 2013

Titanic, the exhibition


El hit d'aquest estiu a Norrköping és, a jutjar per les cues, l'exposició sobre el Titànic (he vist gent fent cua sota la pluja... estan bojos aquests suecs! :p). És una exposició itinerant pel món (ara mateix no sabria dir si va passar de Barcelona, però a mi em sonava haver-ne vist propaganda en algun lloc) muntada per una empresa espanyola, segons em va explicar l'extremeny que recollia les audioguies a la sortida.
Exposició centrada en la construcció del vaixell, com era i en la gent més que en l'enfonsament per se, amb originals recuperats i rèpliques de parts del vaixell, cabines, etc. Tunejat convenientment de manera que totes les persones més allà de les més conegudes de qui es parlava i s'ensenyaven objectes eren d'origen escandinau. Més enllà de la història i la tragèdia, àmpliament conegudes per tothom, el que més m'ha sobtat amb diferència ha estat la narració de l'audioguia (en anglès en el meu cas): un to i una tria de vocabulari totalment de pel·lícula hollywoodiana. Exageradíssim! 
Ah, i no, no té premi endevinar la música de fons de la narració ;)

Etiquetes de comentaris: , ,

19 d’agost 2013

Augustifesten


Aquest cap de setmana han sigut les Augustifesten, les festes d'agost, a Norrköping. Pel que m'han explicat, el que seria la festa major. Atraccions per totes les edats en diferents llocs de la ciutat, activitats per a criatures al parc, concerts, activitats per a la familia, una silent disco (al paper deia que la gent escoltava la música amb auriculars i ballava, però no ho vaig veure), focs artificials i un mercadillo.
Els concerts, alguns teòricament de gent famosa (a casa seva??) sortida de l'OT suec i equivalents. Jo vaig enganxar un grup d'aquests per a nenes adolescents i no vaig aguantar més d'un parell de cançons. Massa sucre, gràcies. L'endemà vaig enganxar un grup bastant rockero que prou bé i un altre que el que feia només es pot qualificar d'assassinat de Queen ;)

Al mercadillo hi podries trobar pràcticament de tot, des de llaminadures a maletes i, fins i tot, un faquir bastant histriònic fent el seu xou. Un parell de peculiaritats:

Els premis de les tómboles... caixes de 2 kg de xocolata!!!

Aquests llaminadures de dos pams ben bons són molt populars

Paradetes de samarretes, moltes. El rei, sense cap mena de dubte, l'Ibra. Seguna posició per al Barça, seguit de la Premier, però a mi el que em va fer somriure va ser trobar, entre les samarretes dels sospitosos habituals, una del Valdés.

Etiquetes de comentaris: ,

11 d’agost 2013

Lamparetes a la finestra


Una de les primeres coses que em va cridar l'atenció passejant per Norrköping va ser que a la majoria de finestres, a part de plantetes, espelmes i altres elements de decoració, hi ha una lampareta. De fet, al dormitori del pis on estic el que més em va sorprendre (manca de persiana o cortines decents apart) va ser la lampareta que hi ha al llindar de la finestra. Què hi fa això aquí? I per què?

Se'm va acudir preguntar-li a la meva companya de despatx el motiu de les lamparetes a la finestra. La seva primera reacció va ser mirar-me com si li preguntés per què hi ha cadires al costat de les taules. Un cop li vaig haver aclarit que, no, allà d'on vinc no ho fem això, em va explicar que -sobretot a l'hivern- fan que tot sigui més acollidor ("'cause it's cosy!") i que tenir una llum blanca potent al sostre (que per mi ha de ser millor solució contra la foscor, digue'm rara...) és taaaaan poc acollidor ("it's sooo uncosy!", amb gest d'arrufar el nas). Seguiu dient-me rara, però a m'hi m'agrada veure-m'hi, no viure il·luminada per una bombeta de 10W en una lampareta a la finestra...

Ah, i quan és fosc veureu que moltes d'aquestes làmparetes estan enceses. I, de fet, diria que totes les cases del veïnat deixen el llum del carrer encès tota la nit.



Etiquetes de comentaris: , , ,

05 d’agost 2013

Tallats inesperats



Avui he vist en una pissarra d'un cafè una cosa que no creia veuria mai per sobre dels pirineus. Fixeu-vos bé què he remarcat. Si si, diu "cortado", no us enganyen els ulls. I no, sembla que no és alguna cosa sueca que fan a les cafeteries que de casualitat es diu tallat, la meva companya de feina sueca era la primera vegada que veia la paraula en qüestió. Algun dia el provarem (si és un tallat esperem que el facin amb espresso, no amb el cafè de mitjó que veuen a totes hores...), que avui tocava gelat!


Etiquetes de comentaris: ,

04 d’agost 2013

Norrköping, primeres impressions


Aquest cap de setmana he aprofitat per començar a orientar-me una miqueta per Norrköping, localitzar coses útils: supermercats, on comprar la tarja pel tram, mercat, centres comercials, etc. Però també per voltar una mica pel centre amb la càmara. A tocar del centre centre, hi ha l'industrilandskapet, una zona que originariament era de fàbriques papereres i similars, reconvertides en edificis universitaris, incubadores tecnològiques, parc científic, museus, sales d'exposicions, etc. Tot un exemple d'aprofitar edificis antics molt xulos per a nous usos. I a mi l'obra vista m'encanta!



I l'altre part de la ciutat investigada han estat els voltants del riu (Motala ström), a tocar de les cases però a la vegada com si passegessis pel bosc. Lloc ideal (mentre el temps ho permeti) per córrer, caminar, anar en bicicleta i fer picnics i barbacoes. I molt popular a jutjar per la quantitat de gent que hi he vist.



Etiquetes de comentaris: ,

03 d’agost 2013

Volar al nord


Com alguns (o probablement tots) dels lectors d'aquesta capseta sabreu, aquesta setmana he començat una nova aventura que m'ha portat, així d'entrada, a uns 2500 km de casa (segons el sr. googlemaps). Un nou repte professional (ja que l'anterior se'n va anar a can pistraus) m'ha dut a Norrköping (Suècia) i la casualitat ha fet que el meu autoregal de sant d'aquest any fos un bitllet a l'exili.

Després d'Holanda i Suïssa, una pausa centralitzada en fotos del Messi dedicant gols a la seva àvia, ara toca il·lustrar en aquest blog curiositats i llocs de la vida a Escandinavia. Massa bé no sé què m'espera... però ja que canvio, millor fer-ho bé, no? Feina, país, idioma i moneda nous ;)

D'entrada per aquest agost estic en un piset la mar de cuco (les golfes de la foto, terrasseta inclosa). Principal defecte: No hi ha cortines!!!! I que un sol de cal déu et toqui a la finestra abans de les cinc de la matinada fa una gràààààcia... Però ja he fet la "xapussa" de torn per minimitzar els efectes. Ho dubtàveu?? ;)

El temps? Excepte dimarts que va ploure, la resta, temps d'estiu. Bàsicament màniga curta i texans, tot i que avui (uns 28ºC) m'he alegrat d'haver dut uns pantalons curts i unes sandàlies!



Que com és la ciutat? Això és per a un altre post, impacients! ;)

Etiquetes de comentaris: , , ,