Des d'una capseta...

28 de setembre 2013

Kulturnatten


Avui era la nit de la cultura a Norrköping: tot de concerts i activitats culturals repartits per la ciutat durant el vespre/nit. Més que quedar-me a una activitat en concret, he donat una volta pels diferents escenaris de concerts, una estoneta a cada un fins que les orelles m'han dit que començaven a sentir el fred. Pop, rock, gospel, música en suec que la gent cantava amb el grup i que a mi m'ha fet pensar en les havaneres, jazz, folk... crec que pràcticament tothom podia trobar alguna cosa del seu gust.

Aquests venien amb l'escenari posat ;)

Edificis cèntrics il·luminats

Gospel al Louis De Geer

Jazz a Knäppingsborg

L'escenari de l'stadsmuseum amb el tema "blacka musik"


Etiquetes de comentaris: , ,

23 de setembre 2013

De senyores penjades


En aquest poble, si mires quan voltes no només pots veure bancs modificats i poc pràctics per seure (ja n'he localitzat un altre, falta anar a fer-li la foto) sinó que ja he vist un parell de maniquins dones penjats a parets d'edificis. Caldrà esbrinar-ne la causa!



Etiquetes de comentaris: ,

22 de setembre 2013

Systembolaget



Una cosa que et crida l'atenció les primeres vegades que visites un súper a Suècia és que no hi ha alcohol. Bé, si hem de ser exactes, no hi ha alcohol de més de 3.5 graus (que per a mi ve a ser el mateix). Si vols comprar begudes alcohòliques amb més graduació has d'anar al Systembolaget, un monopoli estatal dedicat a la venda de begudes alcohòliques (i alguna sense alcohol també). Vols cervesa, vi, licor, cava? Doncs al systembolaget... De moment hi he trobat prou cerveses per seguir catant coses noves veient el futbol, tot i que el tipus de cervesa que a mi més m'agrada no és el més present al systembolaget, sniff sniff

Etiquetes de comentaris: , , ,

15 de setembre 2013

Els suecs i la natura


Una de les primeres coses de les que t'adones a Suècia, si més no a l'estiu ja veurem què passa quan no hi hagi llum de dia pràcticament, és que els suecs tenen molta relació amb la natura. Els encanta tenir bosc a prop per anar a córrer, caminar, passejar, voltar amb bicicleta... i el riu aquí a tocar n'és una prova, hi ha hores que hi ha més gent per la riba del Motala ström que a qualsevol altre carrer. I si tenen casa d'estiu perduda enmig d'enlloc, anar a buscar bolets, caçar, pescar, etc.

Llavors t'expliquen que en aquest país hi ha una cosa que es diu "allemansrätten" (en anglès "the everyman's right") i que és una llei de lliure trànsit de les persones per la natura. Això vol dir que qualsevol persona té dret a passejar, nedar, acampar, collit bolets o fruites silvestres de qualsevol lloc, independentment de qui en sigui l'amo (exceptuant, evidenment, camps de cultiu i jardins i zones properes a les cases). A canvi es té l'obligació de no destruir ni fer mal a l'entorn.

Jo me'n sé d'una a qui li hauria encantat tenir aquest dret, fotre's per qualsevol bosc a buscar bolets... però que li hauria emprenyat més que el tingués tothom i li trobessin els "puestus" bons! ;)



A la riba del riu, els animals, majoritàriment ànecs i similars, estan tan acostumats a les bestioles de dues potes que corren per allà que ja ni s'immuten (a menys que els alimentis, llavors et venen a dir hola efusivament). La prova va ser aquesta llebre que vaig veure un dia mentre berenava tan panxa: em va sentir passar, va aixecar les orelles, em va mirar, va decidir que era inofensiva i no tenia pinta de menjar-me el seu berenar i va seguir cruspint-se l'herba com si res.


Per cert, us recordeu del Nils Holgersson i el seu ànec Martin que volaven amb una colla d'ànecs silvestres?? Doncs sembla que en aquest grup hi havia un parent del Martin! xD

Etiquetes de comentaris: , ,

08 de setembre 2013

Fent via a Estocolm


Diumenge passat vaig posar els peus a Estocolm per primera vegada. Una horeta i quart des de Norrköping en tren d'alta velocitat, i, coses dels preus suposo que per omplir vagons, en primera. Això últim vol dir que el bitllet inclou un codi d'accés per a la wifi del tren i la possibilitat de veure cafè (de filtre, sic!) gratis.



De la city en vaig veure poc (s'hi haurà de tornar mentre els dies encara són mitjanament llargs) perquè l'excusa per la meva primera visita a la capital va ser la Via Catalana. Uns 120 catalans i catalano-suecs. I quin gust poder parlar en català una estona després d'un mes vivint bàsicament en anglès!




El millor del dia? Posar al twitter que és la primera vegada que vas a Estocolm i no saps si ho trobaràs fàcilment (De fet Mynttorget és molt aprop de l'estació) i que s'ofereixin a esperar-te i anar-hi juntes sense conèixer-te de res. I que després se t'emportin a dinar amb un parell més... i t'espantin més si es pot sobre l'hiven a aquestes latituds!!

Etiquetes de comentaris: , ,

04 de setembre 2013

Piset



Després d'un mes de temporalitat en una cucada de piset gestionat per un B+B, dilluns els meus trastos i jo ens vam traslladar a la que serà la nostra llar durant el proper any (si resisteixo l'hivern escandinau, a l'estiu em tocarà buscar un altre niuet). Petitó, moblat (cosa txunguíssima de trobar al país de l'ikea), i molt a prop de la feina. Aquest darrer punt estic segura que l'agrairé a ple hivern. Ah, i té un sofà-llit de l'ikea ;)


Modified Social Benches
Els bancs del post anterior són part d'un projecte artístic que es titula "Modified Social Benches". N'he trobat un tercer, encara me'n falten cinc!


Etiquetes de comentaris: , ,