Des d'una capseta...

25 de maig 2014

Passejant per Bråvicken


Bråvicken és una badia del mar Bàltic just a tocar de Norrköping. Zones de la mateixa són reserva natural amb camins molt ben marcats per fer senderisme gaudint de les vistes. La passejada en bus per arribar-hi ben bé val les vistes de després en un dia assolellat:






El sender també passa per zones civilitzades, plenes de casetes d'estiu dels suecs:

Les bústies de mig barri

Gallarets mida XXL

Per on diu que segueixi per arribar a Järngruvev.?

I la darrera part de la passejada, a tocar del mar. No és com el camí de ronda, però és molt relaxant sentir les onades.


Etiquetes de comentaris: , , ,

11 de maig 2014

El dit petit


Fa unes setmanes vaig tenir la meva primera experiència amb la seguretat social sueca. Coses, com diu ma germana, de voler jugar a futbol amb la pota del sofà... i no ser capaç de fer gol i xutar al pal, afegiria jo.
Doncs això, que dijous sant al vespre -quan l'ambulatori ja era tancat i amb quatre dies de festa per endavant- el meu pobre dit petit li va fer un petó a la pota del sofà, un petó d'aquells que instantàniament saps que duu conseqüències. "Això té una pinta de trencat... i ara què faig jo? Com collons funciona aquest país per això?"
Per sort havia guardat als preferits d'internet el link a la seguretat social sueca i al meu ambulatori, on hi havia el telèfon de la infermera d'emergència a qui trucar quan els ambulatoris ja han tancat. "El dit apunta en la direcció correcta?" "Si" (Si no ho fes ja hauria sortit cap a l'hospital a peu coix, ejem) "Doncs llavors, gel, mantenir-lo en alt, calçat ample i no cal que vagis a l'hospital, que tampoc s'hi pot fer res si estés trencat". I et quedes amb la sensació que et quedaries més tranquil·la si algú s'ho mirés.
Dimarts, després dels dies de festa, vaig demanar hora a l'ambulatori. Tu truques, deixes el teu DNI i un telèfon i et truca la infermera al cap d'una estona per avaluar què et passa, la urgència i què necessites. Com que urgent no era, em van donar hora per l'endemà al matí. L'endemà a l'ambulatori, la infermera de la recepció em diu "ah, et veurà la infermera, llavors són 100 kr", o sigui, que pel que havia explicat jo segons ells no calia metge i et cobren segons el tipus de visita (es paga per visita/prova fins a un màxim de l'ordre de 100 o 150 € l'any -100 kr són uns 12€). La infermera, que tenia escrit a l'ordinador el que jo havia explicat per telèfon el dia abans, es mira el dit, el remena de tots costats "si que té pinta a estar trencat, però es veu que cura molt bé, no val la pena ni fer-li una radiografia". En resum, bambes amples i paciència.

Etiquetes de comentaris: , , ,

04 de maig 2014

Veïns


Divendres va aparèixer una nota al tauló d'anuncis a l'entrada del bloc. Ve a dir, si fa no fa:

"Hola veïns!
El 3/5 farem una festa. Aviseu si fem molt soroll.
Bon cap de setmana!"

Aquí dalt són d'una altra pasta...

Etiquetes de comentaris: , ,

01 de maig 2014

Valborgsmässoafton


Ahir vaig descobrir que el vespre del 30 d'abril és una data senyalada al calendari suec. Celebren el Valborgsmässoafton (o Valborg, per fer-ho curt), que vindria a ser com l'arribada del bon temps i la primavera (tot i que curiosament ahir el bon temps va decidir marxar...). També, segons em van explicar, a les zones rurals les fogueres també es relacionen amb espantar els llops abans de deixar anar els animals pel camp. Com se celebra? Es veu que és típic fer-ho amb una barbacoa (si no plou, suposo...), fogueres i focs artificials.
Al parc de darrera casa hi havia preparada una foguera ben grossa (convenientment vallada i encesa per professionals) i quatre paradetes per picar alguna cosa. La foguera s'encén una mica abans de les nou, tot i que jo hauria esperat mitja horeta més, el foc i els focs artificials segur que fan més efecte quan és fosc.

Abans d'encendre la foguera música proporcionada per una banda de nois i una coral de gent gran i una mena de pregó (que pel que vaig entendre era més aviat la història de la seva vida) d'una jugadora de l'equip de bàsquet local.




I el punt àlgid de la nit, l'encesa i cremada de la foguera, tancada amb quatre focs artificials:





Etiquetes de comentaris: , ,